Psihologija

Šta sve znaš o stresu?

By September 1, 2020 September 4th, 2020 No Comments

Šta je stres?

Stres je, najjednostavnije rečeno, neprilagođena reakcija i odgovor organizma na spoljašnje stresore koji su neprijatni, iznenadni, neočekivani.

Manifestuje se na telesnom ili psihičkom nivou. Pored toga je evolutivni mehanizam koji nam pomaže da preživimo u okolnostima koje su opasne po život. Takođe je jedan od najčešćih uzroka mnogih bolesti današnjice. Tačno je da danas prečesto čujemo ,,Pod stresom sam.” i kao i kod svake izjave koja je toliko učestala može doći do toga da izgubi na značaju i ozbiljnosti, ali nikako ne bismo trebali da potcenjujemo stres i sve ono do čega može da dovede. ⁣

Stres se deli na akutni i hronični. Akutni stres je karatkoročna, neprilagođena reakcija organizma na trenutnu situaciju koja može biti traumatična. Posledice se javljaju odmah ili vrlo brzo nakon ključnog događaja. Simptomi znaju biti izuzetno izraženi – napadi besa, vrištanje, ubrzano disanje, poremećaji sna, proživljavanje situacije u sadašnjosti… Hronični stres je niz loših reakcija na razne dugotrajne životne situacije i vremenom dolazi do iscrpljivanja osobe. Posledice hroničnog stresa se mogu odraziti i na telesnom nivou (poremećeno varenje, kardiovaskularni problemi, hormonski poremećaji, problemi sa imunitetom…) i na psihičkom nivou (depresija, strahovi, anskioznost…). Najčešće strada digestivni sistem, kroz šta sam i sama prošla.

Faze stresa i simptomi

Jako je važno da prepoznamo šta nam naše telo poručuje i da pokušamo da utvrdimo šta je uzrok svemu tome.

Postoje 3 faze stresa:

  1. Faza alarma – traje od nekoliko sekundi do nekoliko časova. Tada se organizam suočava sa štetnim faktorom – stresorom.
  2. Faza rezistencije odnosno otpora – tada organizam pruža otpor stresoru pokušavajući da postigne ravnotežu. Aktiviraju se procesi koji jedinki omogućavaju da se nosi sa stresom.
  3. Faza iscrpljenosti – nije toliko česta. U ovoj fazi je organizam iscrpljen i nema snage da se bori sa stresorom. Tada može doći do fizičkog ili mentalnog oboljenja.

Simptomi stresa su poremećaj varenja, zatvor ili dijareja, nesanica, vrtoglavica, bol u grudima, pad imuniteta, gubitak seksualne želje, loša koncentracija, nervoza, napetost, konstantna briga, negativno razmišljanje.

Kako da se oslobodiš stresa?

Zahvaljujući prethodnim redovima ovog teksta utvrdili smo koliko stres može biti štetan po nas i naše zdravlje. Zbog toga je jako važno da znamo kako da ga prevaziđemo. Ono što bih vam ja savetovala je sledeće:

Kontrolišite svoje misli – misli nam mogu biti najveći neprijatelj. Koliko mogu da nas pokrenu, toliko mogu negativno da utiču na nas. Katastrofiranje i ostale kognitivne distorzije neće doprineti tome da se osećate bolje već ćete još više biti pod stresom. Ukoliko su negativne misli u takvim trenucima nekontolisane i česte, zastanite, pokušajte da razaznate šta od vaših briga ima realnu podlogu a šta je samo plod straha.

Dnevnik – odlično terapeutsko dejstvo ima pisanjanje dnevnika. Napišite svoje misli, osećanja, strahove, iztbacite sve iz sebe. Dnevnik vam može biti sveska a možete i pisati na papiru pa kasnije taj papir baciti, ukoliko ne želite da se vraćate sadržaju koji ste napisali.

Meditacija – odvojite makar 5 minuta za sebe u toku dana, kako biste bili sami sa sobom. Skoncentrišite se na svoje disanje i pokušajte da ne mislite ni o čemu. Pet minuta zaista nije mnogo a može vam doneti dosta blagodeti.

Hobi – sigurna sam da svako od vas ima neki hobi koji ga usrećuje. Verujem da je u ovom užurbanom vremenu u kakvom živimo teško odvojiti vreme na svakodnevnom nivou kako bismo se bavili našim hobijima ali minimum jednom nedeljno bi bilo jako dobro po vaše psihičko zdravlje da se posvetite sebi kroz aktivnost koja vas opušta.

Zaboravite na prokastinaciju – nemojte odlagati zadatke koje morate uraditi iako vam stvaraju osećaj neprijatnosti. Što ih više odlažete, to ćete više biti pod stresom.

Fizička aktivnost – znamo svi koliko fizička aktivnost doprinosi našem zdravlju i relaksaciji, trudite se da uvrstite bilo koju fizičku aktivnost u svoju rutinu, par puta nedeljno.

S obzirom da je stres veliki problem današnjice, sigurna sam da ću o tome i dalje pisati. Do tada, zanima me, šta vi radite kako biste se oslobodili stresa? Pišite mi!

Ana Sionov

Author Ana Sionov

More posts by Ana Sionov

Leave a Reply