Knjige

Rekapitulacija 2020. godine kroz knjige

By January 3, 2021 No Comments

Prošle godine pročitala sam 14 knjiga i time ispunila cilj koji sam zadala sebi početkom godine (12 knjiga). Mislim da je to do sada najveći broj pročitanih knjiga na godišnjem nivou i moram reći da sam ponosna na sebe zbog toga. Što sam starija, to sve više uživam u druženju sa svojim papirnatim drugarima koji na polici strpljivo čekaju svoj red.

Počni sa zašto – Simon Sinek

Prva knjiga sa kojom sam se susrela 2020. godine bila je “Start with why” čuvenog Simon Sinek-a. Simon je trenutno jedan od najtraženijih govornika na svetu. Bavi se temama poput liderstva i uspešnih organizacija a predstavio je i koncept zlatnog kruga i zašto je važno da znamo odgovore na pitanja zašto, kako i šta čime god da se bavimo. Napisao je 5 knjiga: Start with why, Leaders eat last, Together is better, Find your why, The infinite game.

Igra anđela – Karlos Ruis Safon

Ova sjajna knjiga nastavak je još sjajnije Senke vetra koju je napisao Karlos Ruis Safon. Radnja je smeštena u Barseloni dvadesetih godina prošlog veka. Mladi pisac dobija ponudu da napiše knjigu kakva do sada nikada nije napisana u zamenu za bogatstvo i ostvarenje svoje opsesije. Što više pokušava da se izvuče iz ove situacije, to ona postaje sve zamršenija. Avantura puna intriga,romanse, prijateljstva, obmana… za svaku preporuku!

Ko će suze da briše kad te ne bude više – Robin Šarma

Lako štivo puno mudrosti i pozitive. Ova knjiga mi se jako dopala za razliku od knjige “Kaluđer koji je prodao svoj ferari”. Čini mi se da sam odustala posle stotinak stranica jer mi nije bila naročito interesantna, a možda jednostavno nije bio pravi trenutak.

Ikigai – Ektor Garsija/Fransesk Miraljes

O knjizi “Ikigai” sam već pisala na svom instagram profilu tako da se ne bih ponavljala. Apsolutno preporučujem ovu knjigu!

Geštalt terapija: Umetnost kontakta – Serž Žinžer

Super knjiga za sve koji žele da se upoznaju sa ovim psihoterapijskim pravcem. Mislim da je jednostavna za razumevanje iako spada u stručnu literaturu. Sadrži mnogo informacija o Geštalt psihoterapiji i smatram da je treba pročitati iako vas ne interesuje da jednoga dana budete psihoterapeuti/psiholozi/psihijatri.

Šaptač – Donato Karizi

Sigurna sam da je svako ko voli trilere naišao na dela ovog autora a pogotovo na Šaptača. Ne sećam se da sam neku knjigu pročitala brže, nisam je ispuštala iz ruku. Definitivno je ovo jedan od najboljih trilera ako ne i najbolji koji sam pročitala za svojih 29 godina.

Ležanje na kauču – Irvin D. Jalom

Roman prikazuje zanimanje psihoterapeuta iz nekog drugog ugla, izazove sa kojim se susreću (u ovom slučaju konkretno muški psihoterapeuti) i način na koji se bore sa svojim nagonima koji nisu u skladu sa radnom etikom. Ne mogu reći da sam oduševljena, smatram je provokativnom ali bih je preporučila budućim psihoterapeutima.

Izvor – dr. Tara Svort

Ako vas interesuje neuronauka, kako naš mozak funkcioniše, šta je neuroplastičnost mozga i kako možete da je iskoristite da biste unapredili svoj život, onda je ovo knjiga za vas. Mislila sam da će mi biti teška za čitanje zbog medicinske tematike ali nije, Tara je jako razumljivo poredstavila ovu temu.

Zaboravljeni vrt – Kejt Morton

Zaboravljeni vrt je prva knjige ove spisateljice koju sam pročitala. Više puta sam čula da su njene knjige divne i moram reći da sam uz ovu zaista uživala. Uvukla me je u svoj svet porodičnih intriga, tajni, tragedija i ljubavi. Idealan roman za opuštanje.

Šest lica senke – Krejg Rasel

Kako uhvatiti ubicu kad ste okruženi ludilom? Pitanje koje stoji na naslovnoj korici ovog trilera. Radnja romana smeštena je u Pragu, u zamku pod nazivom Grad orlova koji predstavlja specijalnu zatvorsku bolnicu. U ovoj bolnici nalaze se najozloglašenije ubice a pridružuje im se mladi psihijatar koji, koristeći svoje metode, želi da dokaže da svi oni dele arhetip zla. Preporuka za ljubitelje psiholoških trilera i još jača preporuka za obožavaoce jungovske psihologije.

 

Sve je rešivo – Marie Forleo

Kakva pozitiva od knjige, uživala sam čitajući je! Opis koji sasvim lepo predstavlja ovu knjigu je “Sve je rešivo je vodič za rešavanje problema bez izgovora i ostvarivanje najluđih snova.” Izdvojila bih sledeće citate:

⭐,,Naravno, ne postoje naučni dokazi koji će potvrditi moju hipotezu da sve zaista jeste rešivo, ali nikada se nećete izmestiti izvan trenutnih okolnosti ako ste zatvoreni za sve osim za ono što znate u ovom trenutku.”⁣

⭐,,Dejvid Dojč je jednom rekao – uz odgovarajuće znanje, dostižno je sve što ne zabranjuju zakoni prirode. Ako ste baš zapeli da pronađete razloge zašto ovo neće uspeti, čestitam. Neće. Ali neće ni ništa drugo.”⁣

⭐,,Pristrasnost potvrđivanja znači da tražimo i pronalazimo dokaze koji potvrđuju naša uverenja. Probiramo informacije koje potvrđuju ono što već znamo, dok ignorišemo (svesno ili nesvesno) informacije koje dovode u pitanje naša postojeća uverenja.”⁣

⭐,,Najgore laži su one koje kažemo sebi samima”⁣

⭐,,Nikada nećete ojačati ako radite samo lake stvari. Nisam želela da mi se strah uvuče u kosti. Odbijam da se energetski ukalupim u sitniju, manje sposobnu sebe. To što sam napravila grešku i zeznula stvar ne znači da ću da dignem ruke.”

Ogledalo – Danilo Todorović

Dugo, baš dugo nisam čitala dela domaćih autora. Ogledalo je psihološki triler i predstavlja debitanstki roman ovog mladog pisca. Moram reći da sam se prijatno iznenadila kako je Danilo predstavio glavnog lika romana koji boluje od psihoze. Do sada nisam pročitala knjigu u kojoj imamo priliku da radnju sve vreme pratimo iz ugla ubice i rekla bih da i to, pored zanimljive radnje, izdvaja ovaj triler od drugih.

Majstor i Margarita – Mihail Bulgakov

Ovaj klasik mi je bio jako težak za čitanje. Ni malo se nisam povezala sa knjigom te verujem da je nisam čitala u pravo vreme. Možda ću joj nekada ponovo dati šansu.

Noćni šaptač – Aleks Nort

Noćni šaptač je knjiga sa kojom sam završila prošlu godinu. Triler, naravno. 😀 Recenziju možete pročitati ovde. 

Ako bih morala da izdvojim knjigu koja me se najviše dojmila ove godine, to bi definitivno bio “Šaptač” a potom “Sve je rešivo”. Sve u svemu, dobra godina, kada su knjige u pitanju. 🙂

Ana Sionov

Author Ana Sionov

More posts by Ana Sionov

Leave a Reply