HR priče

Kako da napreduješ ako si na početku svoje karijere ili tek želiš da je započneš

By April 14, 2020 April 29th, 2022 No Comments

Oni koji me poznaju, znaju da sam veliki pobornik rada na sebi. Slažem sa onom rečenicom ,,Kada nemaš šta da radiš, radi na sebi, tu uvek ima posla.”, ili barem sa njenim drugim delom. Uvek ga ima i uvek će ga i biti jer put na kome otkrivamo sebe traje, po meni, dok smo živi, kao i naše učenje. U narednim redovima će te naći moje savete, šta je to što ne bi bilo loše da radite kada radite na sebi u profesionalnom smislu, a nalazite se na samom početku vašeg karijernog puta.

Online edukacija

Pored formalnog obrazovanja i edukacija uživo, pre nego sam se zaposlila kao HR, završila sam i par online kurseva kako bih stekla što bolju sliku o osnovama HR-a. Do tada nisam imala iskustva u radu u toj oblasti međutim, znala sam od druge godine fakluteta da je to ono čime želim da se bavim, tako da sam dala sve od sebe da steknem znanja koja su mi bila lako dostupna a kasnije se ispostavilo i vrlo značajna. Danas je puno online platformi za učenje, Lynda (na kojoj imate mesec dana besplatnog korišćenja sadržaja), Linkedin learningUdemyCoursera (takođe sadrži neke od besplatnih kurseva), Freecodecamp ( besplatni kursevi prestižnih američkih univerziteta)… Internet je riznica znanja, enciklopedija koja nam je dostupna 24/7, iskoristite je maksimalno!

Čitanje, čitanje, čitanje

Što se tiče ove tačke, mislim da sam kao papagaj koji se ponavlja. 🙂 Knjige su naše blago. Autori su utrošili poprilično vremena i uložili ogroman trud da bi nam na nekoliko stotina stranica preneli svoja iskustva i znanja. Godine iskustva i rada sažeti su između korica, zašto ne bismo videli šta imaju da kažu o nekoj temi? Bilo da želite da radite na sebi profesionalno ili privatno, zaista je ogroman broj knjiga koje vam stoje na raspolaganju. Neke koje preporučujem su:

  • Alhemičar – fenomenalna knjiga koja predstavlja pravu riznicu mudrosti. Pokazuje nam potragu za bogatstvom koje se nalazi u nama samima i koliko je važno da slušamo svoje srce. Sve preporuke!
  • Ikigai – tajne Japana za dug i srećan život – zanimljiva knjiga putem koje ćete saznati šta je to Ikigai, zašto je važno da ga imamo i zašto je Japan jedna od zemalja sa najvećim brojem stogodišnjaka.
  • Budni u 5 i vaš je čitav svet – možda neće svi čitaoci biti ljubitelji popularne psihologije ali mi je ova knjiga pokazala zašto je važno ustajati ranije i imati jutarnju rutinu koja nam pomaže da postignemo balans za kojim svi tragaju.
  • Umetnost pobede – ukoliko vam je potreban podstrek i motivacija da krenete svojim putem ovo je prava knjiga za to! Memoari tvorca Nike-a koji prikazuju kako je od prodaje patika iz gepeka svog automobila došao do fantastičnog tima sa kojim je stvorio giganta u prodaji sportske opreme. Interesantan prikaz hrabrosti, volje, odlučnosti, ogromne želje, neprestanog susretanja sa izazovima i istrajnosti na putu pobede istih.

Praksa

Pre nego sam i zvanično dobila posao u kompaniji u kojoj radim, pitala sam ih da li mogu da volontiram jer mi je neverovatno bitno da steknem praktična znanja u oblasti kojom želim da se bavim. Na moju veliku sreću su pristali, iako im to nije isprva bilo u planu. Na fakultetu sam volontirala u Psihološkom savetovalištu za studente i to mi je puno značilo. Danas mnoge kompanije otvaraju svoja vrata praktikantima, iskoristite to! Nemojte da čekate da vam išta padne sa neba jer neće, nećete ništa dobiti ako nešto niste spremni da pružite.

Mentor

U kojoj god oblasti da želite da napredujete, bilo profesionalno ili privatno, dobro je da imate mentora. Pod time ne mislim da morate da imate osobu koja će da radi konstantno sa vama, kojoj ćete se obraćati kada naiđete na neki problem, iako bi to naravno, bilo idealno. Takvu vrstu mentora ćete naći u kompaniji u kojoj radite ili obavljate praksu. Ali mentor ne mora biti samo vaš stariji kolega, to može biti i govornik koga volite da slušate a odličan je stručnjak u oblasti koja vas zanima, može biti autor neke knjige koja vam je mnogo pomogla, autor nekog kursa, ili to može biti i vaš psihoterapeut. Međutim, niisam sigurna da je to moguće ukoliko na psihoterapeuta gledate kao na ,,onog koji leči”. On ne leči, već je lekovit odnos koji imaju psihoterapeut i klijent. Psihoterapeut vam pomaže da osnažite vaše kapacitete i potencijale i u tom smislu vam može biti mentor.

Lokalna zajednica

Pridružite se lokalnim zajednicama koje studiraju oblast kojom se bavite. Prisustvujte meetup-ovima, seminarima i radionicama koje organizuju. Pored sticanja znanja, tu možete da upoznate puno zanimljivih ljudi iz vaše sfere interesovanja. Potpuno mi je jasno da te zajednice ne pokrivaju baš sve profesionalne oblasti ali istražite, možda postoji neka interesantna za vas a da je vi niste svesni. U krajnjoj liniji, šta vas sprečava da vi budete pokretači zajednice koja će se baviti vašom izabranom oblašću. 🙂

Deljenje znanja

Prethodna tačka me vodi do naredne, a to je deljenje znanja. Svoje znanje nećete da izgubite ako ga podelite sa nekim, naprotiv, još više ćete ga učvrstiti. Moguće je i da ćete ga u tom procesu i proširiti jer osoba sa kojom ga delite možda ima neke nove uvide o temi o kojoj razgovarate.

Nadam se da su će ovi saveti pomoći bar nekome. Radite na sebi uvek, a ne samo kada nemate šta da radite, kako kaže gore pomenuta izjava. Neka vam to bude prioritet. Hajde da uradimo ono što je do nas i da pomognemo sebi da svakog dana po malo napredujemo u oblasti kojom se bavimo. Pišite mi u komentarima vaše predloge i savete, baš bih volela da čujem!

Ana Sionov

Author Ana Sionov

More posts by Ana Sionov

Leave a Reply