HR priče

Greške koje bi trebalo izbegavati prilikom prijave za posao

By March 19, 2020 April 29th, 2022 No Comments

Skoro dve godine radim kao HR u IT kompaniji i samim tim zadužena sam za proces selekcije i regrutacije. Poželela sam da napišem ovaj članak kako bih pomogla svim potencijalnim kandidatima koji žele da se prijave za neki posao a nisu sigurni kako. Tekst koji upravo čitate akumulira greške sa kojima se susrećem radeći regrutaciju. Ovo su moji saveti kako da se prijavite na oglas u kompaniji koja vas zanima.

Naslov mail-a (Subject)

Osnovna pismenost kada je e-mail komunikacija u pitanju podrazumeva da mail koji šaljete uvek bude naslovljen. Zamislite situaciju da se prijavljujete za posao u kompaniji koja ima nekoliko otvorenih pozicija, osoba koja radi u HR-u primi dnevno nekoliko desetina mail-ova, ukoliko mail nije naslovljen, bez dalje analize ne može znati na šta se mail odnosi.

Sadržaj mail-a

Desilo mi se više puta da dobijem prazan mail, koji sadrži samo CV kandidata u attachment-u. Dešavalo se da dobijem mail, bez teksta, bez subject-a, samo CV kao prilog. Iskreno, ovakva prijava nije poželjna. Mail je prvo što osoba koja se bavi regrutacijom vidi kada ste vi u pitanju, kroz tu prijavu već stvara utisak i gradi sliku o vama. Zašto bi pozvala na razgovor nekog ko nije zainteresovan da predstavi sebe u par rečenica, kaže za koju poziciju se prijavljuje i napiše naslov mail-a? Da li biste vi pozvali sebe na intervju da ste na njenom mestu?

Imenovanje CV-a

Kada šaljete svoj CV prilikom prijave za posao, nemojte ga nazvati ,,CV” a da pored toga ne navedete svoje ime i prezime. Možete i sami da pretpostavite koliko se kandidata javi kompanijama koje su se pozicionirale kao poželjan poslodavac, nije ideja da HR preimenuje svaki CV koji dobije.

Format CV-a

Svoj CV uvek šaljite u PDF formatu, a ne u doc/docx formatu, mnogo je lepše i profesionalnije.

Budite iskreni

Kada vas neko iz HR-a kontaktira kako bi zakazao intervju, nemojte prekidati razgovor dok ne budete potpuno sigurni u datum i vreme održavanja intervjua. Dešavalo mi se da kandidati dođu pola sata ili sat vremena ranije jer nisu dobro razumeli ili ih je bilo sramota da u toku razgovora kažu da nisu dobro čuli. Ukoliko osobi sa druge strane kažete ,,Važi, vidimo se.” a niste sigurni da li ste dobro shvatili, ona nikako ne može znati šta vam je u glavi, stoga uvek potvrdite sve što vas zanima.

Uradite domaći zadatak

Pre odlaska na intervju dobro istražite firmu koja vas je pozvala. Ovo je važno iz dva razloga:
Želite da znate čime se bavi firma u kojoj želite da radite, zar ne? Susretala sam se sa kandidatima koji nisu znali ništa o kompaniji kada su došli na intervju. To pokazuje da niste preterano zainteresovani gde se zapošljavate a verujem da ne želite da ostavite takav utisak. Uvek možete da saznate par informacija o firmi preko njihovog sajta, Linkedin-a, Instagram i FB stranice. Možda čak poznajete nekog ko radi tu, pitajte tu osobu makar ono najosnovnije.
Istraživanjem i kroz intervju ćete uvideti da li vam se dopada organizaciona kultura kompanije i da li se uklapate u istu. Super je kada firma ima dobre projekte, sobe za odmor, zabavu, team building-e ali nije sve samo u tome tako da, obratite pažnju kako firma brine o svojim zaposlenima i koje vrednosti ceni i podržava.

Budite svoji

Tačno je da se neka pitanja na bihejvioralnim intervjuima ponavljaju ali svako pitanje ima svoj smisao i dublje značenje iako kandidatima to nije uvek jasno i poznato. Imajte ovo na umu i nemojte davati socijalno poželjne odgovore već budite svoji. Osoba koja je sa druge strane ima dovoljno iskustva da proceni da li je odgovor iskren ili ga izgovarate zato što mislite da intervjuer želi da ga čuje.
Ovi saveti su osnova onoga kako mislim da se treba prijavljivati za neku poziciju i pripremati za razgovor. Moguće je da sam nešto i propustila. U svakom slučaju, ne mogu da vam opišem koliko je važno da radite na sebi i koliko nekad samo nijansa može da presudi u korist kandidata koji niste vi jer se niste dovoljno posvetili pripremi.
Nadam se da će vam nešto iz ovog teksta značiti i da će vam pomoći da dođete do zaposlenja koje priželjkujete.

Ana Sionov

Author Ana Sionov

More posts by Ana Sionov

Leave a Reply